3 manieren om je als zzp’er te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid

0
1694

Als zzp’er ben je de enige werknemer van je bedrijf, waardoor je zelf verantwoordelijk bent voor je inkomen. Werk je een dagje niet? Dan komt er mogelijk geen tot weinig geld binnen. De meeste zzp’ers kunnen het prima een paar dagen zonder inkomen stellen, maar het wordt een ander verhaal als je langere tijd niet kunt werken. Reden genoeg om je te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid als je het ons vraagt. Maar hoe doe je dit eigenlijk? In deze tekst lichten we 3 manieren uit.

1. Geld opzij zetten
Wil jij jezelf beschermen tegen arbeidsongeschiktheid zonder al te veel gedoe? Zet dan iedere maand zelf wat geld opzij. Kijk om te beginnen eens of je bij je huidige bank een spaarpotje aan kunt maken. Als dit het geval is, kun je hier maandelijks automatisch geld naar over laten boeken. In plaats van een spaarpotje kun je ook een (zakelijke) spaarrekening openen.

Wie van plan is om zelf geld opzij te zetten voor het geval hij arbeidsongeschikt raakt, moet goed nadenken over de hoogte van het bedrag. Houd het vooral niet te laag aan, want dan lukt het je mogelijk niet om rond te komen. Bepaal daarom voor jezelf hoeveel geld je nodig hebt als je arbeidsongeschikt raakt en stem het bedrag dat je opzij zet hierop af.

2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten
Geld opzij zetten is de makkelijkste manier om je te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid, maar er zitten ook nadelen aan. Zo weten veel zzp’ers niet hoeveel geld ze nodige hebben als ze arbeidsongeschikt raken. Het gevolg hiervan is dat er vaak niet genoeg geld ‘gereserveerd’ wordt. Wil je dit voorkomen? Sluit dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af.

Met een Univé AOV voor zzp creëer je een financieel vangnet voor jezelf als je (tijdelijk) niet meer kunt werken. Je hebt immers recht op een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Hoeveel je iedere maand ontvangt, hangt af van het deel van je inkomen dat je verzekert en de mate van arbeidsongeschiktheid.

3. Deelnemen aan een broodfonds
In plaats van een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten kun je als zzp’er ook deelnemen aan een broodfonds. Alle zelfstandig ondernemers in zo’n fonds zetten elke maand geld opzij. Kan één van hen langdurig niet werken? Dan krijgt hij iedere maand een schenking van de andere deelnemers, zodat hij rond kan komen. In tegenstelling tot een AOV heb je bij een broodfonds alleen de eerste twee jaar dat je arbeidsongeschikt bent recht op een uitkering.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt verplicht
Zzp’ers bepalen op dit moment nog zelf hoe zij zich verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, maar hier komt binnen afzienbare tijd verandering in. De overheid gaat ondernemers namelijk verplichten om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Zoals het er nu naar uitziet, gaat de verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid per 1 januari 2027 in.

Als je zelf geen AOV afsluit, wordt je verzekerd via de overheid. Dit is misschien goedkoper, maar er zitten ook nadelen aan. Zo kun je bijvoorbeeld ‘maar’ 70 procent van je inkomen verzekeren, waar dit bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering van Univé bijvoorbeeld 90 procent is.