Wanneer checkte jij voor het laatst je zorgverzekering?

0
185

Iedereen die in Nederland woont, moet een zorgverzekering afsluiten. Dat is verplicht omdat we leven in een verzorgingsstaat waarin we met elkaar de lasten dragen die onze publieke voorzieningen met zich meebrengen. Het voordeel van een zorgverzekering is dat je voor een gunstige prijs gebruik kunt maken van hoogwaardige zorg. Daarmee is de kous echter nog niet af. Het is namelijk niet zo dat iedereen slechts hoeft te zorgen dat hij of zij een verzekering heeft, maar dat je meer voordeel uit je verzekering haalt wanneer je deze zo goed mogelijk op je zorgvraag afstemt. Kun je weten wat je zorgvraag is dan? Je zult zien dat dit wel degelijk het geval is. Wij laten je zien hoe je een passende verzekering realiseert.

Iedereen moet een basisverzekering afsluiten voor zichzelf

Een zorgverzekering bestaat uit meerdere onderdelen. Het eerste deel is het verplichte deel dat iedereen moet afsluiten. Dat wil echter niet zeggen dat je niets hebt om uit te kiezen. Integendeel zelfs; je kunt uit meerdere opties kiezen. Het verschil tussen de aangeboden pakketten, is de mate waarin je gebruik kunt maken van niet-gecontracteerde zorg. Wat is dit precies? Stel dat je een zorgverzekering van Univé afsluit, deze verzekeraar vergoedt de kosten die je maakt bij de dokter of in het ziekenhuis. Dat wordt gedaan op basis van eerder opgestelde contracten tussen deze zorgverleners en de zorgverzekeraar. Nu kan het gebeuren dat je graag behandeld wilt worden door een partij waar je verzekeraar geen contract mee afgesloten heeft. In dat geval kun je je verzekering aanpassen en kiezen voor een variant die niet-gecontracteerde zorg wel vergoedt. De mate waarin dit gebeurt, kun je zelf kiezen. Zo kun je alsnog de zorg krijgen die niet standaard in het pakket zit. Ideaal toch?

Je zorgvraag verandert regelmatig; hou daar rekening mee

Niets is zo veranderlijk als de mens en dus blijft ook je zorgvraag niet altijd hetzelfde. Zo heb je als kind bijvoorbeeld heel andere zorg nodig dan wanneer je ouder wordt. Heb je een baarmoeder, dan kan het zijn dat je zwanger wilt worden. Je kunt je verzekering hierop instellen aan de hand van een zorgverzekering zwangerschap. Wil je juist niet zwanger worden? Dan kun je ook kiezen voor een polis die anticonceptie vergoedt. Zo voorkom je dat je gezin groter wordt dan je zou willen en dat voor kosten waar je niet van wakker hoeft te liggen. Dat maakt ook gelijk duidelijk waarom het belangrijk is om je zorgverzekering ieder jaar weer even te controleren; weet je bijvoorbeeld nu al dat je volgend jaar wat meer aandacht aan je gebit wilt besteden, dan kun je daar nu alvast rekening mee houden wanneer je je nieuwe zorgverzekering gaat afsluiten. Zo voorkom je onnodige kosten.

Zorgverzekering te duur? Vraag dan gelijk zorgtoeslag aan!

De premie die je maandelijks moet betalen voor je zorgverzekering, kan een zware wissel op je balans drukken. Is dit bij jou het geval, dan is het goed om te weten dat je ook zorgtoeslag kunt aanvragen. Dit is een tegemoetkoming van de overheid voor mensen die het niet zo breed hebben. Afhankelijk van je inkomen, krijg je maandelijks een bedrag overgemaakt. Dit kan zelfs met terugwerkende kracht, dus kijk vooral even of je hier voor in aanmerking komt. Bespaar sowieso nooit op je verzekering, want dit pakt in de meeste gevallen verkeerd uit. Een verzekering is namelijk bedoeld om hoge kosten te voorkomen. Regel je zaakjes goed.